fr up_header_tmp_blue

Информација за поклонике

Драги пријатељи!

Розарий ЛурдЖелели бисмо да поделимо са вама добре вести. Нова православна парохија названа по Сретењу Господа Нашега Исуса Христа (paroisse orthodoxe de la Sainte Rencontre de Notre Seigneur Jésus Christ) основана је 2011 у граду Лурду у Француској. Од Јануара 2012 омогућено је редовно богослужење. То је капела једна од предела цркве св. Јована Крститеља која се налази у: 2, avenue Jean Prat, Lourdes 65000 France.

Средином XIX века у граду Лурду, Пресвета Богородица посетила је једну просту сеоску девојчицу Бернадету . Мајка Божија показала је Бернадети чудесно место где се налазио лековити извор Божијом вољом откривен. Од тада мали француски град Лурд постао је свенародни духовни центар, укљичујући и православне хришћане.

Данас имамо две православне парохије у Лурду: франкофону парохију ( која припада Румунској Патријаршији) и руску ( под Васељенском Патријаршиом, Архиепископија Руске Православне Цркве у Западној Европи ).

Основни богослужбени језици наше парохије су црквенословенски и француски, док су неке молитве и читања на Руском, Грузијском, Украјинском и Арапском језику. По могућству и на другим језицима.

Редовна богослужења су суботом у 10:00 сати ( св. Литургија) , понекад – недељом и празницима. Богослужења такође могу бити померена за други дан у договору са поклоницима.

У граду Лурду- центру међународног ходочашћа, постоје цркве, параклиси и поклоничке службе за хришћане различитих националности. Наравно, углавном то су манастири и парохије Римокатоличке Цркве. Како било, у Лурдском Информационом Центру могу се наћи информације и о Црквама Источно-Европске традиције ( Украјинске Грко-Католичке Цркве) као и о нама, Православним Хришћанима. Обично ходочасници из разних земаља посећују своју субраћу и учествују у Литургији молећи се на свом језику.

Долазећи у Лурд, можете посетити нашу православну капелу и учествовати у службама пратећи распоред нашег богослужења, или изабрати други дан и време у договору са нама.

Парохије су отворене свим Православним људима, свих националности и свим канонским јурисдикцијама. У случају да је са вашом породицом или групом свештено лице, дајемо могућност началствовања св. Литургијом. Све што је неопходно за вршење св. Евхаристије биће омогућено од стране наше парохије. Од клира се тражи потврда да припадају канонској цркви и да се најаве унапред свештенику парохије или надлежном епископу. Такође молимо свештенике и појце који служе на другим језицима (осим словенског и француског) да донесу сопствене богослужбене књиге. Пожељно је да свештеници имају своје одежде.

За оне који не причају француски можемо помоћи у пратњи и превођењу (уколико је потребно) .

Контакт информације:
Paroisse orthodoxe de la Sainte Rencontre de Notre Seigneur Jésus Christ, Lourdes, France

Поштанска адреса:
9, rue Saint François, 65100, Lourdes, France

Позвати на:
Парохијски телефон: +33 5 62 34 79 82
Протојереј Георгије Ашков: +33 6 78 21 38 75
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

April 2021
M T W T F S S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Расписание Богослужений:


Суббота 10 апреля - Соборование, Елеосвящение - начало в 10-30 


Суббота 24 апреля - Лазарева суббота и неделя Ваий (переносится с 25 апреля) - Божественная Литургия и благословение ветвей - начало в 10-00 


УЧАСТНИКИ БОГОСЛУЖЕНИЯ ДОЛЖНЫ БЫТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО В МАСКАХ И ДЕРЖАТЬ ДИСТАНЦИЮ